Aktier
Jun 5

Aktie Cell Impact: En djupdykning i bolagets utmaningar och potential

Innehållsförteckning

  1. Introduktion
  2. Cell Impacts affärsmodell och marknad
  3. Finansiell analys och nyckeltal
  4. Senaste nytt och framtidsutsikter
  5. Risker och utmaningar
  6. FAQ

Introduktion

Cell Impact är ett svenskt bolag som utvecklar och tillverkar flödesplattor för bränsleceller och elektrolysörer. Bolaget har gått igenom en utmanande period med minskad försäljning och ökade förluster, vilket har lett till en kraftig kursnedgång för aktien (Dagens Industri, 4 juni 2024). Trots utmaningarna finns det potential i bolagets teknologi och den växande marknaden för vätgasbaserade energilösningar.

Cell Impacts affärsmodell och marknad

Cell Impact har utvecklat en egenutvecklad, volymdriven och kostnadseffektiv tillverkning av flödesplattor för bränslecellsindustrin. Flödesplattorna är en kritisk komponent i bränsleceller och elektrolysörer, som används för att producera vätgas från förnybar energi. Enligt en analys från Aktiespararna (5 maj 2024) har bolaget under det senaste året breddat sin produktportfölj till att även omfatta elektrolysörer, vilket minskar affärsrisken.Den globala marknadsefterfrågan på vätgas ökar i takt med omställningen från fossila till förnybara energikällor. En analys från MFN (27 februari 2024) pekar på att omställningen gynnas av stigande världsmarknadspriser på fossilt bränsle och batteriråvaror, vilket ökar efterfrågan på alternativa energilösningar som bränsleceller och vätgas.

Finansiell analys och nyckeltal

Cell Impacts finansiella situation har varit ansträngd under det senaste året. Enligt Dagens Industri (23 oktober 2023) halverades bolagets omsättning under det tredje kvartalet 2023 jämfört med samma period föregående år. Rörelseförlusten för kvartalet uppgick till -23,7 miljoner kronor.Aktiespararna rapporterar (5 maj 2024) att försäljningen fortsatte att försvagas under det första kvartalet 2024, men förbättrades sekventiellt mot fjärde kvartalet 2023. Besparingsprogram har initierats för att reducera kostnadsbasen, vilket har minskat rörelseförlusten jämfört med 2023 trots den lägre försäljningen.

Senaste nytt och framtidsutsikter

Trots de utmanande resultaten har Cell Impact under det senaste kvartalet tecknat ett par viktiga order som väntas ge positivt bidrag under 2024 och framåt. Enligt Aktiespararna (5 maj 2024) har bolaget bland annat erhållit en första order inom det relativt nya området elektrolysörer samt förlängt och fördjupat samarbetsavtalet med japanska F.C.C.MFN:s analys (27 februari 2024) pekar på att Cell Impact nu gradvis tar steget från utvecklingsbolag till kommersiell tillverkning av flödesplattor och är väl positionerat på marknaden, även om en hel del utveckling av produktionen återstår.

Risker och utmaningar

Trots den potentiella marknadstillväxten för vätgasbaserade energilösningar står Cell Impact inför flera risker och utmaningar. Den senaste tidens svaga resultat har lett till en ansträngd likviditetssituation, vilket ökar risken för en eventuell nyemission enligt en genomgång från Dagens Industri (okänt datum).Vidare är bolaget verksamt inom en relativt ny och oprövad marknad, vilket innebär tekniska och kommersiella risker. Konkurrensen från etablerade aktörer och nya tekniker kan också utgöra hot mot Cell Impacts affärsmodell.

FAQ

Vad gör Cell Impact?

Cell Impact utvecklar och tillverkar flödesplattor för bränsleceller och elektrolysörer, som används för att producera vätgas från förnybar energi.

Hur ser marknadsutsikterna ut för Cell Impact?

Den globala marknadsefterfrågan på vätgas ökar i takt med omställningen från fossila till förnybara energikällor, vilket gynnar Cell Impacts affärsmodell. Bolaget är väl positionerat på marknaden, men står inför utmaningar med att skala upp produktionen.

Hur ser Cell Impacts finansiella situation ut?

Cell Impact har gått igenom en period med minskad försäljning och ökade förluster, vilket har lett till en ansträngd likviditetssituation. Besparingsprogram har initierats för att reducera kostnadsbasen.

Vilka är de största riskerna för Cell Impact?

Några av de största riskerna är den ansträngda likviditetssituationen, tekniska och kommersiella risker kopplade till en relativt ny marknad, samt konkurrens från etablerade aktörer och nya tekniker.

Har Cell Impact tecknat några viktiga order på sistone?

Ja, under det senaste kvartalet har Cell Impact tecknat ett par viktiga order, inklusive en första order inom elektrolysörer samt ett fördjupat samarbete med japanska F.C.C.