Aktier
Jun 9

Diamyd Medical Aktie: Diabetesforskningen innovatör

Innehållsförteckning

  • Vad är Diamyd Medical?
  • Diamyd Medicals Forskning och Produkter
  • Diamyd Aktiens Prestation
  • Företrädesemissioner och Finansiering
  • Diamyd Aktien på Börsen
  • Diskussionsforum och Sociala Medier
  • Hur man Köper Diamyd Aktier
  • FAQ

Vad är Diamyd Medical?

Diamyd Medical (2023-08-30) är ett svenskt bioteknikföretag som fokuserar på forskning inom diabetes. Deras huvudsakliga mål är att utveckla behandlingar som kan förbättra livskvaliteten för personer som lever med denna kroniska sjukdom.

Diamyd Medicals Forskning och Produkter

Företagets främsta forskningsområde är att utveckla en antigenspecifik immunoterapi för att förebygga eller behandla typ 1-diabetes och relaterade autoimmuna sjukdomar. Deras ledande läkemedelskandidat, Diamyd®, är en modifierad variant av det naturliga diabetesrelaterade antigenet GAD (glutamatsyredekarboxylas). Genom att introducera detta antigen i kroppen hoppas man kunna återställa immunsystemets tolerans mot de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln, vilket kan bromsa eller stoppa den autoimmuna nedbrytningen som leder till typ 1-diabetes.

Diamyd Aktiens Prestation

Diamyd Medical är noterat på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm under tickern DMYD B. Som ett forskningsbolag utan några godkända produkter på marknaden ännu, har aktien uppvisat en volatil kursutveckling. Under det första kvartalet 2024 redovisade bolaget ett resultat efter skatt på -32,8 miljoner kronor, vilket var en marginell förbättring jämfört med samma period föregående år (-33,0 miljoner kronor).

Företrädesemissioner och Finansiering

För att finansiera sin fortsatta forskning och utveckling har Diamyd Medical genomfört flera nyemissioner av aktier. I mars 2024 beslutade styrelsen om en företrädesemission på 114 miljoner kronor, med en teckningskurs på 12 kronor per aktie. (2024-03-14) Detta kom bara två veckor efter att vd:n Ulf Hannelius sagt att finansieringen var säkrad fram till 2025, vilket ledde till en kraftig kursreaktion på börsen.

Diamyd Aktien på Börsen

Som ett litet bioteknikbolag är Diamyd Medical en högriskinvestering, men med potential för stora vinster om deras forskning lyckas. Aktien handlas på First North-listan, vilket innebär något lägre krav på informationsgivning och reglering jämfört med huvudlistan. Nyckeltal som P/E-tal (-7,76), P/S-tal (1 410,25) och direktavkastning (0,00) speglar bolagets nuvarande situation utan intäkter eller vinst.

Diskussionsforum och Sociala Medier

För att följa diskussioner kring Diamyd Medical-aktien och andra aktier du är intresserad av, finns det flera populära forum och sociala medier. Twitter är en känd hubb för aktiediskussioner, där man ofta "taggar" bolag genom att använda tickern och ett dollartecken ($) först, till exempel $DMYD. På Placera Forum diskuteras bland annat tolkningar av bolagets pressmeddelanden och hur de påverkar aktiekursen.

Hur man Köper Diamyd Aktier

För att köpa Diamyd Medical-aktier behöver du öppna ett konto hos en nätmäklare som erbjuder handel i svenska aktier. Populära alternativ är Avanza, Nordnet och Swedbank. Hos dessa mäklare kan du även följa aktiekursen för DMYD B samt hitta ytterligare information om bolaget, såsom omsättning, nyckeltal och utdelning. En del mäklare har också egna forum där du kan diskutera aktien med andra investerare.FAQ

Vad är Diamyd Medicals huvudsakliga forskningsområde?

Diamyd Medical fokuserar på att utveckla en antigenspecifik immunoterapi för att förebygga eller behandla typ 1-diabetes och relaterade autoimmuna sjukdomar. Deras ledande läkemedelskandidat är Diamyd®, en modifierad variant av det naturliga diabetesrelaterade antigenet GAD.

Var är Diamyd Medical noterat?

Diamyd Medical är noterat på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm under tickern DMYD B.

Varför genomför Diamyd Medical företrädesemissioner?

Som ett forskningsbolag utan några godkända produkter på marknaden ännu, behöver Diamyd Medical regelbundet ta in nytt kapital för att finansiera sin fortsatta forskning och utveckling. Företrädesemissioner ger befintliga aktieägare möjlighet att teckna nya aktier till en rabatterad kurs.

Hur kan jag följa diskussioner kring Diamyd-aktien?

Populära forum för aktiediskussioner inkluderar Twitter, där man ofta "taggar" bolag med deras ticker och $-tecken, till exempel $DMYD, samt dedikerade aktieforum som Placera Forum. Vissa nätmäklare har också egna forum för sina kunder.

Vad bör jag tänka på när jag köper Diamyd-aktier?

Som ett litet bioteknikbolag utan intäkter eller vinst ännu, är Diamyd Medical en högriskinvestering. Det är viktigt att göra en grundlig analys och endast investera pengar du har råd att förlora. Diversifiera också gärna din portfölj med andra typer av investeringar.