Uttrycket “allt är inte guld som glimmar” är så väl använt vid det här laget att det riskerar att låta slitet. Men det är faktiskt sant – och det gäller inte minst investeringar i aktier under oroliga tider. Aktiekurser riskerar att rusa och sjunka okontrollerat när världsläget upplevs otrygg och oförutsägbart, och då finns det historiskt sett (nästan) bara en investering att räkna med: guld.
Den som vill sälja guld gör dock klokt i att först noggrant läsa finansanalytikernas förutsägelser om vad som kommer att hända med priset på guld inom en någotsånär överblickbar framtid. Man vill inte råka sälja precis innan en guldrush, och det kan också vara lämpligt att tänka på de gruppsykologiska faktorer som spelar in i tider av oro.
Ofta beter sig människor som flockdjur när de känner sig hotade, och värdeökningar på till exempel guld kan ske i oväntad rask takt. Det gäller alltså att inte bara hänga med i svängarna utan även att försöka förutse dem.
2024 har beskrivits som ett rekordår för guldmarknaden. Priset för den ädla metallen steg med hela 27 procent under året, vilket i vanliga fall borde vara en fingervisning om att säljläget är över och att vi nu har en mer stabil prisbild att vänta. Men under 2025 menar många finansexperter, inte minst på Wall Street, att priset på guld kommer att stiga ännu mer.
Den som vill sälja guld behöver alltså inte oroa sig för att tåget har gått, om man ska lyssna på professionella analytiker. Detta gäller oavsett vilken mängd guld man har att sälja – den som säljer gammelfarmors guldlänkar ska självklart också få samma, eller åtminstone liknande, prisbild som en mer storskalig investerare på världens råvarumarknader.
Anledningen till att guld upplevs som en trygg investering just i orostider, är att det till skillnad från aktier alltid kommer att finnas ett absolut värde i guld. Detta gäller då de köpare som väljer att köpa fysiskt guld, till skillnad från de spekulanter som väljer att investera i guldaktier eller derivat på guldkursen.
Det fysiska guldet är nämligen just det – fysiskt. Guldet är en konkret sak som i motsats till en vanlig aktie inte bara kan gå upp i rök, även om priset på det mot förmodan skulle rasa ned till noll och ingenting. Skulle priset på guld sjunka kan man sitta lugnt i båten och vänta på nästa uppgång. Har man investerat i aktier och råkar ut för en börskrasch kommer man inte ha något kvar när företagen man köpt in sig i går i konkurs.
Det är lätt att använda svepande formuleringar som att “oroliga tider ger högre guldpriser”, men vad betyder det egentligen? Och exakt vilka faktorer är det som påverkar priset på guld? Detta kan vara bra att ha klart för sig om man vill försöka tajma in exakt rätt läge för sin egen försäljning.
Det geopolitiska läget är en starkt bidragande faktor. Detta inkluderar saker som eventuella pågående militära konflikter, vilka personer som leder vilka internationella stormakter (som till exempel Trump i USA och Putin i Ryssland) och eventuella hotande handelsembargon.
Andra områden som påverkar guldpriset är förväntade räntesänkningar, eftersom låga räntor globalt sett generellt gynnar priset på guld. Guldpriset är också starkt kopplat till dollarkursen, en låg dollar ger ofta högre priser på guld. Dessutom kan stora centralbankers inköp av guld märkas på råvarumarknaden. När flera centralbanker samtidigt väljer att höja sina guldreserver påverkar detta priset för guldkonsumenter i alla led.