Aug 29
Impact investing Sverige

Impact Investing: 6 Svenska Succéer att Satsa På [2024]

Impact investing i Sverige har vuxit explosionsartat de senaste åren. Allt fler investerare söker möjligheter att kombinera ekonomisk avkastning med positiv samhällspåverkan. I denna artikel utforskar vi sex framgångsrika svenska impact investing-möjligheter som både ger god avkastning och bidrar till en hållbar framtid.

1. Norrsken Foundation - Techbolag med samhällsnytta

Norrsken Foundation, grundat av Niklas Adalberth, är en ledande aktör inom impact investing i Sverige. De investerar i techbolag som adresserar globala utmaningar inom hälsa, utbildning, miljö och social rättvisa. Norrskens portföljbolag har visat imponerande tillväxt och samhällspåverkan.

Ett exempel är Karma, en app som minskar matsvinn genom att koppla ihop restauranger med överskottsmat och konsumenter. Karmas innovativa lösning har sparat tusentals ton mat från att slängas, samtidigt som investerare har sett god avkastning.

2. Trine - Crowdfunding för solenergi i utvecklingsländer

Trine är en svensk plattform för crowdfunding av solenergi i utvecklingsländer. Genom att investera i Trine-projekt kan privatpersoner och institutioner bidra till att elektrifiera områden utan tillgång till elnät, samtidigt som de får en attraktiv avkastning.

Trines modell har visat sig framgångsrik, med över 300 000 människor som fått tillgång till ren energi och investerare som sett en genomsnittlig årlig avkastning på 5-7%.

3. EQT Foundation - Private equity med samhällsansvar

EQT Foundation, en del av den svenska private equity-jätten EQT, fokuserar på investeringar i bolag som driver positiv förändring. De kombinerar EQTs finansiella expertis med ett starkt fokus på hållbarhet och samhällsnytta.

Ett framgångsrikt exempel är investeringen i Molnlycke Health Care, som utvecklar innovativa lösningar för sårvård och kirurgi. Genom EQTs stöd har Molnlycke expanderat globalt och förbättrat sjukvården för miljontals patienter.

4. Summa Equity - Hållbara investeringar i mindre bolag

Summa Equity är en svensk riskkapitalfond som specialiserar sig på investeringar i mindre och medelstora bolag med stark hållbarhetsprofil. Deras portfölj inkluderar företag inom cirkulär ekonomi, resurseffektivitet och hälsa.

Ett lysande exempel är investeringen i Sortera Group, ett återvinningsföretag som har revolutionerat avfallshanteringen i byggbranschen. Under Summa Equitys ägande har Sortera expanderat kraftigt och bidragit till minskade koldioxidutsläpp i byggprocessen.

5. Nordea Asset Management - Hållbara fonder för privatsparare

Nordea Asset Management erbjuder en rad hållbara och impact-fokuserade fonder för småsparare som söker tillväxt. Deras "Global Climate and Environment Fund" har konsekvent levererat stark avkastning samtidigt som den investerar i företag som driver omställningen till en grönare ekonomi.

Fonden har bland annat investerat i Vestas Wind Systems, en ledande tillverkare av vindkraftverk, vilket har bidragit till både god avkastning och ökad produktion av förnybar energi.

6. Miljömärkning Sverige - Grön obligation för hållbar konsumtion

Miljömärkning Sverige, organisationen bakom Svanen-märkningen, har lanserat en grön obligation som finansierar projekt för hållbar konsumtion. Detta innovativa finansiella instrument ger investerare möjlighet att stödja utvecklingen av miljövänliga produkter och tjänster.

Obligationen har använts för att finansiera allt från ekologiska livsmedel till energieffektiva byggnader, vilket skapar mätbar miljönytta samtidigt som investerare får en stabil avkastning.

Mäta påverkan och analysera avkastning

För att lyckas med impact investing är det viktigt att kunna mäta både den finansiella avkastningen och den samhälleliga påverkan. Moderna investerare använder sofistikerade verktyg för att analysera valutakurser och avkastning i kombination med impact-mätningar.

Många svenska impact-investerare använder ramverk som IRIS+ eller Impact Management Project för att kvantifiera och rapportera sin påverkan. Detta ger en helhetsbild av investeringarnas prestanda och hjälper till att identifiera de mest effektiva strategierna för att skapa värde och förändring.

Framtiden för impact investing i Sverige

Impact investing i Sverige står inför en spännande framtid. Med ökat fokus på hållbarhet och social rättvisa förväntas sektorn växa kraftigt de kommande åren. Nya innovativa finansieringsmodeller, som daytrading för impact, dyker upp och öppnar för nya möjligheter.

Svenska investerare och entreprenörer ligger i framkant när det gäller att utveckla lösningar som kombinerar ekonomisk avkastning med positiv samhällspåverkan. Genom att satsa på dessa sex framgångsrika exempel och utforska nya möjligheter kan investerare vara med och forma en mer hållbar och rättvis framtid - samtidigt som de skapar värde för sina portföljer.

FAQ

Vad är skillnaden mellan impact investing och traditionella investeringar?

Impact investing syftar till att generera både finansiell avkastning och mätbar positiv samhällspåverkan, medan traditionella investeringar primärt fokuserar på ekonomisk avkastning. Impact investeringar riktar sig ofta mot specifika sociala eller miljömässiga utmaningar.

Hur kan jag komma igång med impact investing i Sverige?

Börja med att utforska hållbara fonder från etablerade förvaltare som Nordea eller SEB. Undersök även crowdfunding-plattformar som Trine för direkta investeringar i impact-projekt. Sätt dig in i olika sektorer och mätmetoder för att hitta investeringar som matchar dina värderingar och finansiella mål.

Är avkastningen på impact investeringar jämförbar med traditionella investeringar?

Många studier visar att impact investeringar kan ge jämförbar eller till och med bättre avkastning än traditionella investeringar. Det beror dock på sektor, investeringsstrategi och tidshorisont. Det är viktigt att göra grundlig research och diversifiera din portfölj för att balansera risk och avkastning.

No items found.