Aug 23
Topp 100 AI-appar 2024: Trender och insikter

De 100 största AI-apparna för konsumenter 2024

Utvecklingen inom konsumentinriktad artificiell intelligens går i rasande fart. Nya AI-appar och -tjänster lanseras ständigt, men vilka är det egentligen som användarna faktiskt nyttjar regelbundet? Vilka kategorier och beteenden vinner mark bland konsumenterna? Och vilka AI-appar återvänder folk till, istället för att bara testa en gång?

Riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz har för tredje gången sammanställt en topplista över de 100 populäraste AI-apparna för konsumenter. Listan består av 50 webbprodukter och 50 mobilappar, rankade efter antalet unika månatliga besökare respektive aktiva användare. Jämfört med föregående rapport från mars 2024 är nästan 30% av bolagen på listan nya.

Huvudsakliga trender och insikter

1. Kreativa verktyg fortsätter locka användare

Över hälften (52%) av webbprodukterna på listan fokuserar på innehållsgenerering eller -redigering i olika format - bild, video, musik, tal med mera. Av de 12 nykomlingarna på webblistan är 58% inriktade på kreativa verktyg.

Bland de fem högst rankade nya webbprodukterna återfinns fyra kreativa verktyg:

Den största klättraren på listan är musikgeneratorn Suno, som gick från plats 36 till 5.

Tidigare dominerade bildgenerering bland de kreativa verktygen, men nu ser man en breddning mot andra format. Av de fem nya generativa verktygen på listan är bara ett (SeaArt) inriktat på bild. Tre nykomlingar fokuserar på video (Luma, Viggle och Vidnoz) och en på musik (Udio).

På mobilsidan är innehållsredigering för bild och video den näst vanligaste produktkategorin, med 22% av apparna på listan. Här ser man både nystartade bolag och etablerade aktörer som pivoterat mot AI, som Meitu (#9), SNOW (#30) och Adobe Express (#35).

2. Konkurrensen om att bli bästa AI-assistent hårdnar

ChatGPT behåller förstaplatsen både på webb och mobil med god marginal. Men utmanarna börjar knappa in:

  • Perplexity klättrar till tredje plats på webblistan. AI-sökmotorn fokuserar på att leverera koncisa, aktuella och korrekta svar med citerade källor.
  • Claude från Anthropic går in på femte plats bland webbprodukterna, upp från tionde plats i föregående ranking.
  • På mobilsidan debuterar AI-assistenten Luzia på plats 25. Företaget uppger att de har 45 miljoner användare globalt, främst spansktalande.

3. TikToks ägare Bytedance satsar på AI-produkter

Bytedance lanserar flera nya AI-appar som tar sig in på listorna:

  • Utbildningsplattformen Gauth (#44 på webblistan)
  • Botbyggaren Coze (#45 på webblistan)
  • AI-assistenten Doubao (#47 på webblistan, #26 på mobillistan)
  • Foto- och videoredigeraren Hypic (#19 på mobillistan)
  • AI-assistenten Cici (#34 på mobillistan)

Totalt har Bytedance nu sex produkter på de båda topplistorna. Företaget startade en särskild R&D-avdelning för generativa AI-applikationer i slutet av 2023 och har lanserat flera nya AI-produkter på den amerikanska marknaden under 2024.

4. Ny kategori: skönhet och dejting

En helt ny produktkategori dyker upp på mobiltopp-50-listan: appar inriktade på skönhet och dejting. Tre nykomlingar i denna kategori är:

LooksMax och Umax analyserar användarens foton, ger ett "attraktivitetsbetyg" och tips på förbättringar. Umax genererar även bilder av hur användaren skulle se ut som "en 10:a". RIZZ fokuserar istället på att hjälpa användare formulera bättre meddelanden på dejtingappar.

5. Discord som språngbräda

I många fall fungerar trafik på Discord som en tidig indikator på appar som senare kommer att klättra på webb- och mobillistorna, särskilt inom innehållsgenerering. Vissa produkter lanseras på Discord för att testa och bygga community, för att sedan lansera en webbplats och i stort sett migrera bort från Discord.

Andra företag behåller en betydande användarbas på Discord även efter att ha lanserat en fristående produkt. Midjourney behåller till exempel förstaplatsen i inbjudningstrafik över alla Discord-servrar.

I juli fanns 10 AI-företag bland de 100 största Discord-servrarna baserat på inbjudningstrafik. Hälften av dessa var nykomlingar jämfört med januari.

Slutsats

Det är tydligt att en ny generation AI-centrerade produkter och företag växer snabbare och engagerar användare på ett djupare sätt än någonsin tidigare. Andreessen Horowitz tror att AI kommer att ligga till grund för kategoriledande bolag under det kommande årtiondet.

Utvecklingen går fort inom konsument-AI och det blir spännande att följa hur marknaden utvecklas framöver. Vilka appar och tjänster kommer att etablera sig som användares förstahandsval? Hur kommer användarbeteenden att förändras i takt med att AI blir allt mer sofistikerad och lättillgänglig? Och vilka nya innovativa användningsområden kommer vi att se växa fram?

No items found.