Jun 26
volvo aktie analys

Volvo aktie analys: Framgångsrik lastbilstillverkare med stark framtidspotential

Volvo är ett världsledande företag inom lastbilar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Med en lång historia och stark position på marknaden är Volvo aktien intressant för många investerare. I den här artikeln görs en djupgående analys av Volvos aktie, där vi belyser företagets verksamhet, finansiella nyckeltal, teknisk aktieanalys och framtidsutsikter.

Företagsinformation

Om Volvo

Volvokoncernen grundades 1927 i Göteborg och är en global aktör med försäljning på över 190 marknader. Företagets huvudsakliga verksamhet är tillverkning och utveckling av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Volvo erbjuder även finansiella tjänster och service till sina kunder världen över.

Affärsområden och produkter

Volvos verksamhet är uppdelad i tre huvudområden:

1. Lastbilar - Detta är Volvos största affärsområde med lastbilar för tunga och lätta transporter. Kärnprodukterna är Volvo-märkta lastbilar samt Renault Trucks och UD Trucks.

2. Anläggningsmaskiner - Inom detta segment tillverkar Volvo hjullastare, grävmaskiner, dumprar och kompaktmaskiner under varumärkena Volvo Construction Equipment och SDLG.

3. Bussar - Volvo är en ledande tillverkare av bussar och bussprodukter såväl i Europa som på utvalda marknader runt om i världen.

Nyckeltal och finansiell data

För helåret 2021 uppgick Volvos nettoomsättning till 401 miljarder kronor, en ökning med 15% jämfört med 2020. Rörelseresultatet steg till 45 miljarder kronor, motsvarande en rörelsemarginal på 11,2%. Vinstmarginalen låg på 9,2% och soliditeten förbättrades till 24,1%. Dessa starka siffror visar att Volvo är ett välskött och lönsamt företag med stabila finanser.

Teknisk aktieanalys

Kursrörelse och trendanalyser

Vid en titt på Volvo aktiens kursutveckling över de senaste åren ser vi en tydligt stigande trend. Efter ett kraftigt ras i samband med coronapandemin inleddes en stark uppgång under 2020 som har fortsatt fram till idag. Analytiker på Investtech anger att Volvo aktien just nu ligger i en positiv trendkanal på medellång sikt.

Stöd- och motståndsnivåer

Enligt Investtechs tekniska analys har Volvo aktien ett viktigt stöd vid cirka 206 kronor. Denna nivå har fungerat som ett tydligt golv för kursen vid tidigare nedgångar. Å andra sidan pekar analysen ut ett motstånd vid ungefär 300 kronor, en nivå där kursen tidigare har tenderat att vända nedåt.

Trendkanaler och formationer

Som nämnts ovan befinner sig Volvo aktien för tillfället i en stigande trendkanal på medellång sikt enligt Investtechs analyser. Detta signalerar fortsatt optimism hos investerarna och indikerar ytterligare kursuppgång framöver. Dessutom har aktien under det senaste året bildat en kraftfull högprestandsformation som brukar signalera en långsiktig uppsida.

Volymanalyser

Vid en granskning av volymdata för Volvo aktien ser vi ett positivt mönster, där ökad volym ofta har sammanfallit med kursuppgångar. Detta är en indikation på att institutionella aktörer med stora kapitaltillgångar har varit köpare i rallyt. Stigande kurser med ökad volym anses vara ett hälsotecken för aktien.

Fundamentalanalys

Värderingsmodeller och multiplar

Utifrån prognostiserade vinstsiffror handlas Volvo aktien för tillfället till P/E-tal på 13,5 för innevarande år respektive 11,9 för nästa år. Detta kan betraktas som relativt attraktiva värderingsmultiplar för Volvoaktien i jämförelse med den historiska snittnivån och konkurrenterna inom fordonssektorn.

Lönsamhetsanalys

Volvo har under senare år uppvisat stadigt förbättrade lönsamhetsnivåer. Detta avspeglas i bruttomarginalen som ökade till 23,8% år 2021, liksom stigande vinstmarginal på 9,2%. Dessutom har Volvo en hög avkastning på sysselsatt kapital om 31%, vilket indikerar en effektiv allokering av bolagets tillgångar.

Skuldsättning och finansiell ställning

Det skuldsatta nettokassabegreppet, som inkluderar pensionsskulder och leasingskulder, uppgick vid utgången av 2021 till 57 miljarder kronor. Detta är en relativt stabil nettoskuldsituation för ett stort industriföretag som Volvo. Soliditeten på 24,1% är dock något lägre än många konkurrenter, vilket är ett mindre negativt område i balansräkningen.

Branschanalys

Lastbils- och anläggningsindustrin

Världsmarknaden för nya tunga lastbilar växer stadigt, särskilt i utvecklingsländer med stora infrastrukturinvesteringar. Inom detta segment är efterfrågan på Volvos produkter hög med stigande priser. På motsvarande sätt ökar även marknaden för anläggningsmaskiner i takt med globala byggprojekt.

Konkurrenter och marknadsandelar

Volvo är en av de fyra största aktörerna på den internationella marknaden för tunga lastbilar med en marknadsandel på cirka 16%. Huvudkonkurrenterna är Daimler, Volkswagen och Paccar. Inom anläggningsmaskiner är Volvo en mindre spelarnörd jämfört med global marknadsledare som Caterpillar.

Makroekonomiska faktorer

Ekonomisk tillväxt, ökade infrastrukturinvesteringar och hög aktivitet inom bygg- och gruvnäringarna är samtliga makrofaktorer som driver upp efterfrågan på Volvos produkter. Omvänt påverkas Volvo negativt av lågkonjunkturer, minskade investeringar och stigande räntor.

Investering i Volvo aktien

Rekommendationer och målkurser

Enligt de största analyshusen är majoriteten av rekommendationerna på "Köp" för Volvo aktien för tillfället. Den genomsnittliga målkursen från analytikerna ligger mellan 260-280 kronor på 12 månaders sikt, med högsta målkurs på cirka 320 kronor.

Riskfaktorer

Till de största riskerna med en investering i Volvo aktien hör:

  • Kraftiga konjunktursvängningar och lågkonjunktur
  • Ökad konkurrens och priskrig inom lastbilar/anläggningsmaskiner
  • Stigande råvarupriser, insatskostnader och räntor
  • Handelskonflikter och tullar som hämmar den globala handeln
  • Skärpta miljökrav och omställningen till mer klimatsmarta fordon

Handelsstrategier och timing

Nuvarande momentum och formationer i aktiekursen antyder en fortsatt uppsida för den tekniskt orienterade investeraren. En kort handlingsstrategi kan vara att köpa aktien vid uppgångar över 270 kronor med ett kursmål vid 300 kronor. En annan strategi är att fånga eventuella större dippköp om kursen faller ner mot det viktiga stödet vid 206 kronor.

Investerarperspektiv

Analytikerbedömningar

De flesta analytikerbedömningar pekar på att Volvo aktien är relativt attraktivt värderad och har god uppsidapotential framöver. Låga värderingsmultiplar, goda marginaler och utdelningspotential lyfts fram som viktiga positiva faktorer.

Insiderhandel och ägarstruktur

Volvos största ägare är investeraren Geely med 16% av kapitalet följt av Industrivärden och AMF. Under 2021 genomfördes en väsentlig insiderförsäljning kopplad till generationsväxling i storägandet. Detta kan tyda på en högvärdering enligt vissa bedömare.

Utdelningspolicy och direktavkastning

Volvo har en utdelningspolicy om cirka 50% av årliga nettovinsten och aktien har historiskt haft direktavkastningar kring 3-4%. Med goda framtidsutsikter och stabil finansiell ställning bedöms Volvoaktien även fortsatt kunna leverera konkurrenskraftiga direktavkastningar till aktieägarna.

Vanliga frågor och svar om Volvo aktie

Är det en bra tidpunkt att investera i Volvo aktie?

Enligt de senaste analyserna indikerar tekniska faktorer som stigande trender, formationer och ökad volym att det finns en bra uppsidapotential i Volvo aktien på kort till medellång sikt. Fundamentalt ser Volvo också ut att vara attraktivt värderat med stabila marginaler och intäkter. Dock bör risker som konjunktursvängningar och stigande insatskostnader beaktas.

Vilken riskprofil har en investering i Volvo?

En investering i Volvo aktie får anses ha en medelhög riskprofil, då bolaget är verksamhetscykliskt och exponerat mot svängningar i världskonjunkturen. Samtidigt är Volvo ett stort, stabilt industrikonglomerat med diversifierade intäktsströmmar vilket minskar risken något. Generellt ter sig aktien som en bra investering för riskmedvetna placerare med lång placeringshorisont.

Vilka potentiella drivkrafter finns för Volvo aktien framöver?

Några centrala drivkrafter som kan stödja Volvoaktiens utveckling är:

  • Fortsatt högkonjunktur och ökad efterfrågan på fordon och anläggningsmaskiner i världsekonomin
  • Ökade infrastrukturinvesteringar i många utvecklingsländer
  • Låga värderingsmultiplar och attraktiv direktavkastning
  • Omställningen mot mer hållbara och miljövänliga transporter

Hur påverkas Volvo av stigande råvarupriser och räntor?

Som ett tungt industriföretag är Volvo känsligt för högre insatspriser på kritiska råvaror som stål och andra metaller. Samtidigt har Volvo historiskt uppvisat en förmåga att kompensera för detta genom prishöjningar på sina slutprodukter. Stigande räntor kan dock bli negativt på sikt genom ökade kapitalkostnader och dyrare finansiering.

Vilka är Volvos största konkurrenter?

Volvos främsta konkurrenter inom lastbilssegmentet är Daimler, Volkswagen och Paccar. På marknaden för anläggningsmaskiner är Caterpillar den dominerande globala aktören. Volvo har dock en lång tradition och starka varumärken vilket ger dem ett rejält försprång inom många produktsegment.

No items found.